Нивото на река Дунав продължава да спада и днес при Русе е 72 см. Тенденцията е понижаването да продължи и в следващите дни, съобщи БНТ.

За да не се затрудни корабоплаването, от Агенцията за поддържане на плавателния път продължават изгребването на пясък на критичните места.

Агенцията за поддържане на река Дунав е започнала изгребване на проблемните участъци от плавателния път по реката още през миналата година. Специализираните машини копаят в района на остров Белене, където най-често при ниски води се появяват плитчини и засядат кораби. Сега най-сериозно се работи при остров Батин, където има стесняване на плавателния път.

Според немски и австрийски корабособственици ситуацията в българския участък от Дунав е значително подобрена. Изгребването се прави от избран от Агенцията изпълнител, който работи със собствена техника.

Павлин Цонев, директор на Агенцията за проучване на река Дунав пояснява, че имат сключен договор за 3 години, в който може да извършват драгажна дейност по поддържане на корабоплавателния път в един обем от 14 млн. лева.

В момента е в ход процедура за осигуряването на финансиране за следващия 3-годишен период, в който Агенцията ще разполага със своя техника и ще работи по ефективно по поддържането на плавателния път.