В Кюстендилския регион са открити две нови огнища на нодуларен дерматит. Това съобщава БНР, цитирайки информация от ветеринарни специалисти в село Кутугерци. Болните животни вече са били евтаназирани.

Пет крави с дерматит са били установени и умъртвени в кв. „Шарков чифлик”. Мястото се намирало близо до регистрираното първо огнища в село Бураново. Смята се, че между двата случая има връзка. От 1,50 до 2 лв. за килограм ще получат собствениците на умъртвените животни.

За спешна ваксинация на кравите срещу нодуларен дерматит настояват десетки фермери от няколко пловдивски села. Всички 80 крави са били унищожени миналата седмица в село Беловица. Причината е било едно заразено животно.

Заразата междувременно се разпространява.

82 крави и телета на фермер от хисарското село Беловица са умъртвени и загробени на специален терен от 80 декара, определен от община Хисар.

Рано тази сутрин животновъди от Красново в същата община отново протестираха, като за кратко спряха движението по пътя за Пловдив и Стрелча. Хората настояват за бърза ваксинация на всички животни в околността,  партиди с ваксина у нас ще има едва след 16 май.

Според закона фермерите, чиито животни са били болни от нодуларен дерматит, нямат право в следващата една година да отглеждат добитък в същите помещения.

Припомняме, че правителството спешно отпусна пари за ваксинация, за да може да се избегне епидемия.