Нормализирани са условията за движение в Перник и в Благоевград, след като обилният дъжд, който се изля в града, наводни участъци от уличната мрежа, съобщи БНР.

Предстои почистване на натрупалите се по шосетата наноси, паднали дървета и листа.

Според кмета на Перник Станислав Владимиров, за да се избегнат подобни критични ситуации амортизираната дъждовна канализация трябва да бъде подменена. Прави се нова канализация на улиците "Брезник" и "Кракра".

До две седмици предстои да започне работа по подмяна на дъждовната канализация и на улица "Софийско шосе", за да може да поема водите от стръмните улици под Голо Бърдо и да не се получават огромните завирявания на "Хумни дол" и "Марина Бара".

По думите на Владимиров от догодина на всяка една улица преди да се ремонтира ще бъде изграждана нова дъждовна канализация. При всеки по-силен дъжд улиците на Перник стават на реки. Вчера над града се изсипа порой, валя и градушка. Критично беше положението в района на автогарата, пътен възел "Марина бара", на входа за града в кв. "Изток" и под моста в кв. "Хумни дол". Наводнени участъци имаше и на други места в града.

Движението допълнително беше затруднено от паднали на тротоарите и пътните платна клони. Със спирането на дъжда водата започна да се оттича, а в най-завирените места се наложи и отводняване на пернишките улици.

Пороен дъжд образува водовъртеж в Благоевград

Пороен дъжд образува водовъртеж в Благоевград

Пожарна се опитва да изпомпва водата

В Благоевград имаше завиряване на един от булевардите с диаметър около 8 м. И там на много места имаше гръмотевични бури. Валежите, които продължиха и през нощта, наводниха улици, магазини, приземни етажи на сгради. Няма информация за пострадали или бедстващи хора.

На стотици сигнали се отзоваха екипите на пожарната и ВиК. Най-сериозна беше ситуацията в областния град, както и в Сандански, Банско и Гоце Делчев. В няколко населени места падна градушка, хората там съобщават за унищожени зеленчуци и овошки . В много райони на областта има сигнали и за прекъсната интернет връзка.