Разкопките, както и реставрацията на манастирския комплекс на остров Св. Иван край Созопол, са финансирани от норвежкото правителство по линия на Европейското икономическо пространство (ЕИП).

Общата сума, отпусната от Норвегия за проекта, е 600 000 евро. Средствата покриват 90% от всички разходи, съобщиха от Норвежкото посолство.

Разкопките на остров Св. Иван са един от общо 62 проекта, които получиха финансиране от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Предстои втори етап на финансиране за периода 2009 - 2014 г., при който Норвегия ще отпусне на България 126,6 милиона евро за различни проекти, свързани с опазване на културното наследство, зелена енергия и енергийна ефективност, здравеопазването, научната дейност, образование, както и за инициативи насочени към развитието на пазара на труда, гражданското общество и правораздаването.

Утре посланикът на Норвегия - Тове Скарстейн ще посети разкопките на остров Св. Иван край Созопол, ще разгледа мощите на Св. Йоан Кръстител.

„Радваме се, че с норвежки пари се финансират важни археологически проекти, и така помагаме на България да съхрани богатото си културно-историческо наследство", заяви норвежката посланичка у нас.

"Разбира се, първо трябва да изчакаме резултатите от предприетите анализи на находките. Би било изключително радостно обаче, ако се окаже, че те има голяма историческа стойност," заяви Скарстейн по повод на откритите в рамките на проекта мощи на Св. Йоан Кръстител.

В сряда посланичката планира да посети и Бургас, за да се запознае с изпълнението на още два проекта, финансирани от Норвегия - изграждане на система за мониторинг на качеството на въздуха, съвместно с община Бургас, и проект за опазване на биоразнообразието в Странджа.

Припомняме, мощите на Св. Йоан Кръстител бяха открити на 28 юли тази година по време на археологически разкопки на остров Свети Иван край Созопол.

Четири дни по-късно специалисти отвориха реликвария, а вътре бяха намерени части от ръка, лицева част и зъб на Светеца.