Площадката на цеха за боеприпаси във военния завод "Дунарит", в който през септември избухна пожар, вече се разчиства, съобщава БНТ.

Предстои проектиране и изграждане на ново модерно производствено хале за около 1,5 млн. лева. Предвижда се то да е по-просторно и удобно за работещите и да е съобразено с продукцията, който ще се сглобява в него.

Очаква се обаче възстановеният производствен цех да заработи през лятото, а не през пролетта, както първоначално се планираше.

Същевременно продължава разследването на пожара.

До 6 месеца възстановяват изгорелия цех в "Дунарит"

До 6 месеца възстановяват изгорелия цех в "Дунарит"

Предприятието е застрашено от неустойки по сключени договори

По данни на изпълнителния директор на "Дунарит" Петър Петров огледите на място вече са приключили и от завода са получили разрешение да се заемат с възстановяването на цеха.

Той обаче обясни, че застрахователите искат следствието да е приключено, за да платят. По негови думи става въпрос за петцифрена сума.

Въпреки инцидента през 2019 г. предприятието отчита добри финансови резултати - приходите от продажби са около 80 млн. лева. От тях печалбата е 9 млн. лева.

В момента в завода работят 900 души.

Припомняме, че на 27 септември пожар в "Дунарит" предизвика тревога в Русенска област. Евакуирани бяха около 700 работници и жителите на най-близките населени места.

На 30 септември беше съобщено, че производството в оръжейния завод край Русе е възобновено. Като предполагаема причина за пожара беше посочен фабричен дефект на детайл.

Фабричен дефект на детайл - предполагаема причина за пожара в „Дунарит”

Фабричен дефект на детайл - предполагаема причина за пожара в „Дунарит”

По думите на Гебрев локалният пожар вече е в историята