Премиерът Бойко Борисов откри завършената тренировъчна зала към строящата се многофункционална национална спортна зала в София.

В церемонията се включиха спортният министър Свилен Нейков, министърът на отбраната Аню Ангелов и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Знеполският епископ Йоан освети готовото съоръжение.

По стара българска традиция бе осъществен и ритуалът по викане от покрива на залата, а Бойко Борисов, министър Нейков и изпълнителният директор на националната спортна база Петър Божилов бяха дарени с ризи от кмета на района, както и от Министерство на отбраната.

Височайшите гости получиха дарове и от федерацията по волейбол, федерацията по вдигане на тежести, федерацията по тенис, федерацията по баскетбол и други.

Министрите, столичният кмет и премиерът разгледаха тренировъчната зала, където в тяхна чест се проведе баскетболен мач. Първата топка хвърли столичният кмет Фандъкова. По случай мача шефът на федерацията по баскетбол подари на премиера Борисов тениска.

От днес всички можете да тренирате, да ви е честито, заяви пред медиите след мача премиерът Борисов.

Тази зала е с 25% по-голяма от зала Универсиада като спортна площ, похвали се Борисов, окачествявайки готовата зала като поредната придобивка за града.

Запитан дали базата ще бъде готова в срок, премиерът отговори: „С всеки месец напредваме, покривът е готов. Догодина през юни месец базата ще е готова".

Борисов не пожела да отговори на въпроса на news.bg как ще коментира критиките на Синята коалиция, че инвестират толкова пари в спортната база, докато други системи имат спешна нужда от финансиране.

Борисов не пропусна да подчертае, че залата е завършена 9 месеца предсрочно.