С нова система целят намаляване на задръстванията в София с до 30 %. До края на годината в столицата ще заработи система за управление на трафика, съобщи пред Дарик зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев.

Той обясни, че новата система е свързана и с бутоните за пешеходци, които постепенно се появяват по някои кръстовища.

С датчици, сензори и контролери до края на годината ще бъдат оборудвани 160 кръстовища. Крусев увери, че по проекта се работи активно и към момента са изпълнени около 120-125 кръстовища.

Зам.-кметът смята, че работите вървят в график. Той изрази надеждата си до края на годината всички предвидени за преоборудване кръстовища да бъдат модернизирани. След като това се случи, светофарите ще могат да се управляват единно и интегрирано от контролния център на Столична община. Така, по думите на Евгени Крусев, щели да се усетят истинските ползи и ефекти от новата система.

Относно бутоните, Крусев обясни, че идеята им е, когато пешеходецът ги натисне, контролерът на светофара да знае, че има човек за пресичане. По този начин той удължавал зеленото, независимо от информацията, която датчиците за коли дават. Докато не бъде натиснат бутонът, светофарът нямало да пусне зелен сигнал за пешеходците.