Това, че има засечени с термокамера топлинни потоци, изпускани от покрива на хале № 3, не означава, че в тях се съдържат вредни газове. Това заяви адвокатът на френската компания "Монтюпе" ЕООД, цитиран от БТА.

Русенският административен съд отложи делото, образувано по жалба на завода срещу заповед на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) от 12 септември. Следващото заседание е насрочено за началото на февруари следващата година.

Припомняме, че компанията бе дадена на прокуратурата заради замърсяване на въздуха. На 10 септември при извънредни обходи и съвместни проверки експерти от РИОСВ и представители на община Русе констатираха нарушение - изпускане на изпускане на непречистени отпадъчни газове чрез димни люкове (неорганизирани източници) на покрива на производствено хале № 3. До инспекцията се стигна след множество сигнали от граждани за неприятни миризми. На 11 септември вечерта е установено същото нарушение, като то е удостоверено с термоанализатор на "Гранична полиция".

На 12 септември РИОСВ е разпоредила на оператора да пломбира 108 вентилационни клапи.

В края на същия месец русенските екоинспектори наложиха глоба от 500 000 лв. на френската компания. Санкцията бе за нарушение на условие в комплексното разрешително на дружеството. От инспекцията са категорични, че е имало неорганизирано изпускане на емисии във въздуха.

Компанията заведе дело именно заради ограничаването на дейността й чрез пломбиране на 108-те вентилационни отвора на покрива на хале № 3.

По време на днешното заседание стана ясно, че ще бъде назначена съдебно-техническа експертиза. До разпит ще бъдат допуснати и свидетели - експерт на РИОСВ и граничен полицай, който е присъствал по време на проверката с термовизьор.