Към момента няма опасност от преливане на някой от 51 комплексни и значими язовири, които МОСВ наблюдава. Това се казва в прессъобщение от дирекция „Води" към министерството.

Поради по-високите обеми в тях, достигнати в края на 2007 година, в утвърдени от министъра месечни графици за януари са определени задължителни свободни обеми, които те трябва да поддържат за поемане на високи води. За това се следи стриктно от контролните органи на МОСВ.

Анализът на прогнозните водни обеми от снежни запаси във водосборите на 9 язовира, за които беше получена информация от НЕК ЕАД /предприятие "Язовири и каскади"/ показва, че към 18 януари 2008 година снежният запас, сравнен този от 2007 г., е 5 пъти по висок, а спрямо 2006 г. - 3 пъти по-висок.

При тази синоптична обстановка снежната покривка ще се топи, като в равнинната част на Южна България тя напълно ще се стопи. В планините по-интезивно топене се очаква в Източните Родопи.
В последните 24 часа значителни повишения на речните нива не са регистрирани.

В следващите един - два дни се очакват повишения на нивата на реките в цялата страна, като експертите от дирекция «Води» препоръчват с повишено внимание да се следят поречията на Струма, Арда, десните притоци от средното и долно течение на Марица, Нишава и Тунджа, също и поречията на реките западно от Огоста, Огоста, Искър и горните течения на Въртешница, Черни Осъм, Осъм и Вит.