Всички жители на град Петрич и селата около града са изпитали уплаха при силното земетресение тази сутрин, което беше регистрирано на границата между съседните ни държави Македония и Гърция.
Паника обаче няма. Няма данни и за пострадали хора или намесени сериозни материални щети по сградите или инфраструктурата у нас.

Земетресение с магнитуд 5 по Рихтер усетенo у нас
Обновена

Земетресение с магнитуд 5 по Рихтер усетенo у нас

Епицентърът е в Гърция

Припомняме, земетресението беше с магнитуд от 5.0 по скалата на Рихтер. По информация на Европейския сеизмологичен институт епицентърът на труса е бил на 145 км югоизточно от Скопие и 10 км източно от Дойран, Македония и 7 км северно от Дросатон, Гърция. Епицентърът е с дълбочина 6 километра.
Според Геофизичния институт на БАН трусът е със сила 5.2 по Рихтер.

Читатели на news.bg обясняват, че трусът е бил усетен в Благоевград, Петрич, София, Самоков, Кюстендил и дори Пловдив, както и други градове в страната.

През нощта в Македония са регистрирани и други трусове, които са били с магнитуд от над 4 по скалата на Рихтер. Тези трусове също са били усетени в Югозападна България. Някои от трусовете са били около полунощ, имало е и вторични трусове след силното земетресение.

Пред БНТ жители на селата около Петрич обясниха, че са усетили и по-слабите трусове, които са съпътствали силното земетресение сутринта. Първите трусове са били усетени около полунощ.

Снимка 331601

Източник: Геофизична служба на САЩ

Жителите в Петричко са категорични, че толкова силен трус не е имало от 20 години насам. Кметът на село Беласица Велик Филчев обясни, че няма поводи за паника и напрежение. По думите му всичко е нормално, хората не са стресирани, няма оплаквания за нанесени щети.

От Районната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Благоевград казаха, че при тях също няма постъпили сигнали за пострадали хора или нанесени щети върху сгради на територията на цяла Югозападна България, където земетресението е усетено най-силно.

Снимка 331653

Източник: EMSC

Снимка 331654

Източник: EMSC