Училищните автобуси да могат да се движат по бус лентите в София. Това предлага председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, съобщава БНТ.

Прогнозите са, че това ще намали с 20% от времето за пътуване на децата.

Предстои докладът да влезе за обсъждане.

Георгиев обясни, че целта е училищният транспорт да става по-добър, а това да откаже родителите да ползват лични автомобили. Това от своя страна ще доведе и до намаление на трафика в столицата.

Той посочи, че в момента, за да може градският транспорт да пътува навреме, е забранено в бус лентите да преминават други превозни средства. Разположени са камери по основните булеварди, които следят за нарушители и се съставят глоби.

Пускат училищни автобуси в столицата

Пускат училищни автобуси в столицата

Проектът е разработен и одобрен от родители

В столицата обаче имало над 100 училищни автобуса, които возят близо 2000 деца от и до училище всеки ден.

Идеята е бус лентите да се отворят само за училищни автобуси.

"Така ще се намалим с 20% времето за пътуване на децата, ще има дадем възможност да спят до по-късно, да имат повече време за учене, спорт и други занимания. Наред с това родителите им, вместо да бъдат логистици и да отделят по няколко часа на ден да ги закарат до училище и обратно, ще имат възможност да ползват услугите на училищните превозни средства", изтъкна Георгиев.

Той обясни, че целта е колкото по-добър става училищният транспорт, толкова повече деца да го ползват, така че да се намали трафикът и замърсяването в столицата.