ГКПП Капитан АндреевоВъзможността за разкриване на постоянен граничен пункт в Несебър е обсъдено на днешното заседание на Междуведомствения съвет по въпросите на граничния контрол, председателстван от министър Николай Василев.

Разкриването на постоянен пункт се налага от нарастващия брой пътници, които минават през сезонно функциониращия пункт през лятото, съобщиха от министерството на държавната администрация и административната реформа.

За 2006 г. през временния граничен пункт в Несебър са преминали над 25 хиляди души.

На съвета е взето решение до две седмици областните управители да направят предложения за разпределянето на средствата - 4 милиона лева, предназначени за поддръжка, чистота и развитие на граничните контролно-пропускателни пунктове през тази година.

Според промените в наредбата за граничните пунктове областните управители имат много по-сериозна роля при поддържането на пунктовете. Те заедно с "комендантите" към областните администрации, имат разширени права и задължения за координиране на отделните служби относно административното обслужване, чистотата, реда на общите части, стандартите по отношение на надписи, табели и знамена, взаимоотношенията между отделните ведомства.

До 6 месеца трябва да бъде въведено плащането с единен фиш на всички контролни пунктове, намиращи се на българските граници, които са външни за ЕС, подчерта министър Василев. При това ще бъде ползван опитът от въвеждането на тази система на пункта "Лесово".