Има реална опасност Националната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник" във Варна да бъдат затворени.

За това алармира шефът й Иван Иванов на среща с директорите на варненски училища, цитиран от moreto.net

„Положението е тревожно. Отпуснатите ни средства от републиканския бюджет за заплати и осигуровки са в размер на 52 хил. лв. при необходими 78 000 лв.", заяви Иванов. Директорът обясни, че няма как да извърши съкращения, тъй като служителите, с които работи, са минимумът за съществуването на един от символите на Варна.

Той апелира към школските директори от издръжката на всеки ученик да се отделят по 0,50 лв., с които да бъде спасена обсерваторията. По този начин според него ще бъдат набрани 15 - 16 000 лв.

„Обсерваторията не е само на средните училища, тя е на всички варненци", контрираха недоволни директори.

Директорът на МГ „Д-р Петър Берон" Павлин Петков коментира, че не е правилно от издръжката на всички ученици удържаната сума да е еднаква. Според него на учениците трясва да се събират различни суми, тъй като някои учебни заведения като неговото са ползвали услугите на обсерваторията, а други дори не са я посещавали

Шефът на Регионалния инспекторат по образование към МОН Николинка Даскалова заяви от своя страна, че ще бъде намерен оптималният вариант обсерваторията да продължи да функционира.