Инспекцията по околна среда и води в Благоевград е дала общината на публичен изпълнител заради 8,5 милиона лева неплатени такси. Това обяви след извънредната сесия в областния център заместник-кметът по финансовите въпроси Ясен Попвасилев, съобщава БНР.

Припомняме, днес стана ясно, че Попвасилев поема управлението на Благоевград след отстраняването на Румен Томов, чиито пълномощия бяха прекратени предсрочно с решение на Общинската избирателна комисия.

Запитан има ли проблеми с изплащането на заплатите в общината, и. д. кметът категорично опроверга това. Той обаче не отрече, че Благоевград продължава да е в тежко финансово състояние заради 8-годишното управление на кмета от ГЕРБ Атанас Камбитов. По негови думи общината дори може да се окаже със запорирани сметки.

Попвасилев обясни, че РИОСВ иска да даде общината на публичен изпълнител заради неизплатени такси по Закона за управление на отпадъците от 2012 г. досега в размер на 8,5 млн. лв.

Според него е напълно възможно сметките на общината да бъдат запорирани, въпреки че искът на екоинспекцията ще бъде обжалван.