Община Варна е в процес на изготвяне на проект за закупуване на нови екологични превозни средства за градския транспорт. Това съобщи кметът Иван Портних, цитиран от БНР.

По думите му е определена безвъзмездна финансова помощ за общината в размер на до 70 млн. лв., като средствата ще бъдат изразходени за електрически автобуси и тролейбуси за градския транспорт.

Проектът включва закупуване на 54 съчленни и 23 соло електробуси, 10 тролейбуса, доставка и монтаж на оборудване, съоръжения, обзавеждане и техника, необходима за поддръжка и обслужване на електрически превозни средства, станциите и точките за зареждането им, ремонт и подмяна на съществуващата контактна мрежа на градския транспорт.

Очаква се до септември да бъдат подадени документите в МОСВ, а до края на октомври да бъде извършена оценка и да бъде сключен договор с управляващия орган на оперативната програма за безвъзмездна финансова помощ.

С новите екологични превозни средства автопаркът на общината ще бъде обновен на 100%. Със средства на оперативни програми вече бяха доставени 88 автобуса и 30 тролейбуса.