Оперативната обстановка в северозападната част на страната продължава да бъде изключително сложна, като служители на "Пожарна безопасност и защита на населението", представители на местната власт и доброволци наблюдават критичните точки на водоемите в засегнатите населени места.

На язовир "Христо Смирненски" вече четвърти ден продължава работата на хидромодула на РДПБЗН - Монтана. Той е способен да отвежда вода до 20 кубически метра в минута, като в момента язовирът не прелива.

Хидромодулът на ССОД при СДПБЗН също работи и е преместен на язовир "Клисурица". Трите моторни помпи функционират с максималната им мощност от 20 кубически метра в минута и помагат за контролираното изливане на водата от язовира.

Отдава се специално внимание на нивата на язовирите "Липница" и "Огоста", при които и двата хидротехнически обекта са в процес на изпускане на вода. В момента язовир "Огоста" разполага със свободен капацитет.

Вчера екипи от Столичната пожарна извършиха наблюдение на река "Искър" в районите на село Кокаляне, квартал "Курило" в град Нови Искър и булевард "Цариградско шосе" в парк "Врана".

Според данни от Националния институт по метеорология и хидрология - Министерство на околната среда и водите се очакват значителни валежи в 16 области. За София-град, София област, Пазарджик, Перник, Ловеч, Габрово, Видин, Враца и Монтана е обявен оранжев код. Предупреждение от първа степен и жълт код за валежи от 20 до 35 литра на квадратен метър е издадено за областите Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Кюстендил, Плевен, Велико Търново и Смолян.

Тежка техника пътува към Берковица да помогне в разчистването след наводнението

Тежка техника пътува към Берковица да помогне в разчистването след наводнението

До 14 ч. не се пускат камиони над 12 т през Петрохан заради преминаването на машините

Близо 100 военнослужещи от Сухопътните войски, със съпътстваща тежка и специализирана техника, помагат във възстановяването на град Берковица след обилните дъждове. В подкрепа на населението са военнослужещи от 10-ти механизиран батальон във Враца, под командването на подполковник Симеон Гаджев. В тази акция също участват тежкотоварни машини от 55-и инженерен полк в Белене и 91-ви инженерен батальон в Пловдив, които успешно почистват пътната инфраструктура и речното корито.

Въпреки неблагоприятните метеорологични условия и продължаващите валежи, усилията на военнослужещите от Сухопътните войски дават резултати. Общият ръководител на военните операции е полковник Митко Балтов, командир на 3-то бригадно командване в Благоевград.

Потоп затвори Околовръстния път и Лъвов мост в София
Обновена

Потоп затвори Околовръстния път и Лъвов мост в София

Стотици сигнали за щети в столицата

БНР информира, че порен дъжд е причинил нови щети тази нощ в берковското село Боровци и с. Гаврил Геново в община Георги Дамяново. Наводни са къщи. Няма пострадали хора.

В Боровци са наводнени предимно приземни етажи и мазета на къщи, като две трети от селото е било наводнено. По думите на кмета Валери Петров няма щети по инфраструктурата в населеното място. Екипи на пожарната помагат за разчистването.

Между 30 и 40 литра на квадратен метър дъжд е паднал тази нощ над общините Берковица и Георги Дамяново. 

"Неподвижен човек превантивно е преместен от първия на втория етаж на къщата му", съобщи областният управител на Монтана в оставка Валери Димитров, цитиран от националното радио. В Гаврил Геново пожарната оказва съдействие на собствениците на наводнени къщи. "Язовирите в област Монтана са под контрол", увери Димитров.