Обстановката в къмпинг "Арапя" вече е под контрол след последните драматични събития с проливните дъждове и наводненията. Туристите и персоналът са се мобилизирали за почистване на плажа и събиране на боклук. Камиони се очакват през деня за транспортиране на отпадъците.

"Всички работят заедно, за да възстановим мястото. Стихията е била силна, но общите усилия ни помагат да се справим", коментира Драго Владов, турист, находящ се в момента на къмпинга.

Според Владов, една от колите на място е била отнесена от водите и е завършила до скалите в морето. "Изваждането на колата ще е труден процес", добави той.

Владов посочва, че основният проблем в ситуацията са били караваните, оставени в дерето. "Имате частен собственик, който е взел земя около дерето и я преотдава на хора, които искат да паркират караваните си там. Хората плащат за този 'лукс', без да се замислят за риска, свързан с това местоположение", обясни Владов.

Той добави, че подобни бури се случват на този къмпинг поне веднъж на десет години. "Хората искат да бъдат колкото се може по-близо до морето и ще продължат да правят същата грешка докато не настъпи следващата буря".

Той смята, че ако стихията се беше разразила десет дни по-рано, последствията биха били още по-тежки, включително вероятни жертви.

Двама загинали в наводненията в Царево, преливат реките Карагаач и Ропотамо
Обновена

Двама загинали в наводненията в Царево, преливат реките Карагаач и Ропотамо

Евакуират се къмпингите "Арапя", "Нестинарка" и село Лозенец