Обстановката в областите, засегнати от валежите се нормализира, информира ГДПБЗН към 8 часа. В Кюстендил обстановката на територията областта е нормализирана, продължава обявеното частично бедствено положение за община Кюстендил. Нивото на р. Бистрица се понижава. Няма застрашени и бедстващи хора. В Перник е нормализирана е обстановката на територията областта. Няма застрашени и бедстващи хора. 

Обстановката на територията на столицата е нормализирана. Няма застрашени хора. Наблюдават всички критични точки на речни участъци и общински язовири след обилните валежи. В момента състоянието навсякъде е нормално, имало е през нощта 13 сигнала за паднали дървета, които са обработени. Няма бедстващи или откъснати райони. В Мало Бучино в момента няма наводнени къщи. 

В Смолян обстановката на територията на областта е нормализирана. Продължават обявеното бедствено положение на територията на цялата община Смолян и частично бедствено положение за община Девин. Водните количества в язовирите, микроязовирите и хвостохранилищата са в норми. Водите в речните корита са повишени, но няма преливане на водоеми. Няма застрашени и бедстващи хора.

Остава бедственото положение в Смолян

Остава бедственото положение в Смолян

Един човек загина снощи

"Нивото на реките в цялата област спаднаха. Нямаме бедстващи жители. Очакваме днес да се отвори пътят за Мугла, тъй като там имаше голямо срутище. Днес ще бъде събран отново щаба, за да бъдат взети допълнителни мерки. Очаквам днес да бъде отменено бедственото положение в Девин", коментира пред Нова ТВ зам.-областният управител на Смолян Владимир Гърбелов.

"Нямаме бедстващи хора. Сигнали през нощта за произшествия нямаме. Вчера отводнявахме кметството на село Ардино и няколко къщи. Наложи се отводняване и в Златоград. Наводненията са в резултат на подпочвени води", обясни комисар Симеон Цървуланов, началник на Пожарната в Смолян.

В Монтана няма застрашени и бедстващи хора на територията на областта, обстановката е нормализирана. Валежите са спрели, създадена организация за ежечасно наблюдение на критичните участъци на реки и язовири. В Кърджали обстановката на територията на областта е нормализирана. Създадена организация за ежечасно наблюдение на критичните участъци на реки и язовири.

Ще превали сняг, а до вечерта облачността ще се разкъсва

Ще превали сняг, а до вечерта облачността ще се разкъсва

Максималните температури ще са между 3 и 8 градуса

"Най-много валя в Южните Родопи. 295 л/кв. м. дъжд се е изсипал общо за три дни. Станция Кирково е измерила най-голямо количество валеж. В началото валежите бяха по-обилни в Западна България, като постепенно се преместиха към източната част на страната - към Сливен, Елена, Велико Търново", коментира пред Нова ТВ синоптикът от БАН Анастасия Кирилова.

По думите й засега я рано да се прогнозира дали над страната ни ще премине още един мощен циклон като "Филип". "Снежна покривка няма да се образува. Дори за кратко да се образува такава, тя бързо ще се стопи, защото температурите са над нула градуса", обясни Кирилова.

АПИ предупреждава за мъгла и заледявания на места в страната

АПИ предупреждава за мъгла и заледявания на места в страната

Пътните настилки в страната са предимно мокри по усойните места заледени и обработени.