Лисицата, която беше намерена миналата седмица на кооперативния пазар в Шумен, е бясна.

Това съобщиха от лабораторията на Националната ветеринарно-медицинска служба. 

Заради резултатите директорът на службата д-р Христо Христов обяви болестта бяс на територията на град Шумен.

Лисицата е била убита от улични кучета. Очаква се спешно свикване на общинската епизоотична комисия за набелязване на конкретни мерки срещу разпространението на бяс.

Още след намирането на умрялата лисица всички безстопанствени кучета от района на пазара са заловени, ваксинирани срещу бяс и в момента са под наблюдение в Кастрационния център в града. Няма информация за хора, които са имали контакт с бясното животно или с кучета по начин, по който може да се предаде болестта.

От РВМС Шумен препоръчват собствениците на домашни любимци да ги ваксинират против бяс, ако не са го направили до момента и да наблюдават поведението им. Жителите на общината е необходимо да сигнализират на компетентните органи за диви или домашни животни с нехарактерно поведение, необяснима агресивност, нервни признаци и ухапвания от други животни, за които има съмнение за бяс.

Телефоните, на които може да се подават сигнали, са 860 025 - официален ветеринарен лекар за община Шумен и 887 128 - отдел „Здравеопазване на животните" в РВМС Шумен.