Все още не е локализиран пожарът между харманлийските села Остър Камък, Иваново и Надежден, съобщава БиТиВи.

В района е обявено бедствено положение.

През нощта бедстващи хора не е имало. Живеещите в близост до огнената стихия са изведени успешно.

Обстановката към 7.00 часа сутринта е по-спокойна и големи пламъци няма.

Бедствено положение в Харманли заради пожар
Обновена

Бедствено положение в Харманли заради пожар

Горят борова и широколистна гора

В община Харманли заседава кризисен щаб.

70 огнеборци участваха вчера в борбата със стихията. През нощта да дежури е останала една пожарна.

По-късно от Министерство на отбраната съобщиха, че военнослужещи от Сухопътните войски оказват съдействие на пожарникарите за потушаването на пожара в района на харманлийските села Остър камък и Надежден.

31 военни със специализирана техника с повишена проходимост са се включили в гасителните дейности в 7.30 часа тази сутрин. Те са от военно формирование 52 740 – Хасково. Техен ръководител е зам.-командирът на формированието майор Петър Рабаджиев.

Военните се включиха в борбата със стихията, след като бяха помолени за съдействие от областния управител на Хасково Станислав Дечев. Разпореждането дойде от началника на отбраната ген. Константин Попов.

От военното министерство подчертават, че за последните два дни втори модул от военно формирование 52 740 - Хасково се включва в помощ на населението. В неделя военнослужещи и хеликоптер Ми-17 от 24-та авиобаза Крумово участваха в гасенето на големия горски пожар, който горя в землището на селата Изворово, Дрипчево и Оряхово.

Нова телевизия допълва, че се предполага, че пожарът е умишлен, тъй като е пламнал на 3 места едновременно.

Огненото бедствие откъсна от света няколко села край Харманли. Заради пламъците пътищата в района бяха затворени.

Бедственото положение бе обявено отново часове, след като бе отменено. В събота вечерта местните власти обявиха бедствено положение заради друг голям пожар в Сакар планина. Борбата с него продължи до вчера, когато бе потушен и бедственото положение - отменено. Пламъците засегнаха близо 60 000 декара площ. Двама души са арестувани като заподозрени, че са причинили пожара.

Пожарът е засегнал 3000 декара, около 1500 декара от тях са иглолистна и широколистна гора. Пожарът е засегнал огромни площи с борови масиви.

Няма опасност за населението, увери областният управител на Хасково. Той отбеляза, че за пръв път през нощта е валял дъжд, което е помогнало.

Полицията работи по версията за умишлен палеж.

Междувременно, Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви, че в някои части на областите Добрич, Бургас, Хасково, Кърджали и Смолян е обявен червен индекс за пожари.

Това предупреждение означава, че са възможни много силни пожари, които се разпространяват много бързо. Пожарите са трудни за овладяване.

Жълт код за пожари е обявен за част от областите Стара Загора, Сливен, Ямбол, Варна, Пловдив и Пазарджик.