В община Сатовча е установено ново огнище на бруцелоза.

20 дребни животни са дали положителна проба при редовни серологични изследвания в село Кочан. Болните овце и кози са от едно стадо.

Още вчера са дадени указания на собственика да изолира стадото, за да нямат контакт с други животни и хора. На този етап собственикът няма оплаквания и признаци да е заразен.

Проблемът е, че стадата от селото, а и от съседни села ползват едни и същи територии за паша. Заразените животни не са отглеждани в обор и има вероятност в скоро време да се открият още огнища.

Кметът на Сатовча д-р Арбен Мименов , който е и ветеринарен лекар, изрази своите опасения, че мащабите на бруцелоза могат да се окажат и по-големи. Според Мименов трябва да се изследват всички животни в  района.

На спешното заседание на областната епизоотична комисия в Благоевград ще бъдат набелязани мерки за ограничаване разпространението на заразата.  В подобни случаи се забранява продажбата и придвижването на животни в района на огнището и се препоръчва млякото и месото от стадата, в които има болни животни да не се използва.

Очаква се изследвания за бруцелоза да бъдат направени и на хората от семейството, в чието стадо е открита опасната  бактерия.