Огромна опашка от тежкотоварни камиони на ГКПП "Кулата". На граничния ни пункт с Гърция е възникнало и напрежение между разгневени водачи.

Опашката стига чак то село Марикостиново, съобщи БНТ.

Снимка 360931

Източник: Google maps

Заради километричните опашки водачите заплашиха да блокират преминаването по границата.

През нощта е възникнало и физическо спречкване между двама тираджии. Свадата възникнала, защото техен колега поискал да ги пререди на опашката, съобщи bTV.

От "Гранична полиция" обясниха пред обществената телевизия, че километричното задръстване се дължи на проверки от служители на Агенция "Митници".
Нямало проблем в техните информационни системи за проверка на гражданите, преминаващи през границата.

От Агенция "Митници" пък обясниха задръстването с ремонтите, които се извършват от другата страна на граничния пункт на гръцка територия. Тапите били и заради интензивния петъчен трафик.

От агенцията допълниха, че спрямо юни месец миналата година трафикът на тирове през ГКПП "Кулата" се е увеличил с 10%. Проблем с преминаването има предимно на тежкотоварни автомобили, а леките коли минават много бързо и се налага да чакат само по няколко минути.

Водачите на тирове обаче алармират, че не могат да преминат през пункта вече 10 часа. Отговорът на Агенция "Митници" - проверката на тежкотоварни автомобили трае няколко минути, работят три трасета с три кантара.

Темата стигна и до областния управител на Благоевград, който заяви, че ще бъде осигурено допълнително трасе за изход от страната, за да може трафикът от тирове да се облекчи.

Стана ясно и че температурата на въздуха вече е около 30 градуса, което прави условията много тежки.
На мястото има и пристигнала линейка, в случай, че някои от водачите имат нужда от помощ. Ще се раздава вода на водачите.

МВР съветва тираджиите, които пътуват към Гърция, да преминават през друг граничен пункт, тъй като ремонтите ще продължат още месец.

Близо 10 километра е колоната от чакащи камиони преди Граничния пункт "Кулата", предаде БНР. Аналогична била ситуацията и на гръцка територия.

През цялата нощ превозвачите се придвижвали изключително бавно. Причината за огромното задръстване била бавната обработка на митническите кантари

От Агенция "Митници" заяили, че повече от 400 камиона чакат на българска територия, което означава, че за да преминат са необходими около 40 часа.