Освободиха директора на "Държавно горско стопанство Петрич" инж. Стоян Дъгалов, съобщи Дарик. Мотивите за освобождаването му от длъжност били - непрофесионални действия при изпълнение на служебните му ангажименти и неупражнен контрол, с което са създадени предпоставки за груби нарушения на Закона за горите.

Временно неговата длъжност ще изпълнява инж. Христо Митов - зам.-директор на териториалното поделение на ЮЗДП.

По-рано през деня имаше напрежение в Петрич, създадено от жители на ромската махала заради проблеми при осигуряването на дърва за огрев. От горското уверяват, че са имали среща с представители на недоволстващите роми в града. Предприети са действия за снабдяването им с дърва, като списъкът с нуждаещите си ще бъде проверен и заверен от общината в Петрич, след което държавното горско стопанство в кратки срокове ще осигури дърва.

Според местното издание Струма.ком рано тази сутрин около 40 роми са окупирали сградата на Горското стопанство в Петрич. Те искат да им бъде издадено разрешително за събиране на паднала дървесина с каруци.

Според протестиращите, това било проблем от два месеца. Кметският наместник в кв. "182" Румен Асенов, бил предоставил списък с нуждаещите се 80 семейства, но досегашният директор на Горското стопанство не го е погледнал.

рупата роми заплашила, че ако не им бъде дадена възможността да събират падналата дървесина, най-вероятно ще се стигне до кражби в полето около града. "Ние сме хора, в тежко финансово положение, без работа, които нямат тази възможност да си закупят дървесина за отопление", казва един от тях.