От 27 август София ще получава фактурите за ток в пликове. Решението беше взето вчера следобед на заседание на ръководството на ЧЕЗ България след като бе обсъдено с ДКЕВР и Омбудсмана на Република България.

Софийските домакинства, които ще бъдат отчетени на 17 август, ще бъдат първите, които ще получат сметката си в плик. Това ще стане в последната седмица на август.

ЧЕЗ България ще започне да изпраща предварително фактурите за консумираната електроенергия в непрозрачни пликове от края на август 2007 г.

Поради големия брой клиенти (около 2 милиона) и необходимостта от техническа подготовка, компанията ще започне изпращането на сметката най-напред в столицата. Стремежът на ЧЕЗ е от края на тази или началото на следващата година съобщенията да бъдат разпространявани в цяла Западна България. Така ЧЕЗ ще е първата фирма за доставка на електрическа енергия, която ще информира клиентите си предварително за размера на сметката им.

Тъй като компанията се върна към нормалния график на непрекъснато отчитане, разпространяването на фактурите в столицата ще се извършва поетапно, в зависимост от периода на отчитане.

Изпращането на предварителни съобщения за сметките за електроенергия беше практика само в София, която беше временно спряна, за да защити личните данни на клиентите, според препоръките на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и Омбудсмана на Р България г-н Гиньо Ганев.

За тази цел, още в началото на юни, компанията обяви обществена поръчка за избор на изпълнители за отпечатването и за разпространението на фактурите за консумираната електроенергия в непрозрачни пликове. Резултатите от процедурата ще бъдат обявени утре.

Фактурите ще съдържат ИТН номер, името и адреса на титуляра по сметка, както и данни за стойността на консумираната електроенергия по цени за снабдяване и по цени за разпределение. Допълнително, те ще включват и информация за срока за плащане на текущото задължение, периода, за който е отчетен електромерът и срока на следващото отчитане на консумацията.

Всички стопански потребители на територията на Западна България също ще получават фактурите си предварително.