Чрез фалшив профил във "Фейсбук" се предлага годишна карта за пътуване с метрото в София за 4 лева, предупреждава столичният "Метрополитен", цитиран от БНТ.

Според дружеството измамата цели събиране на лични данни на граждни.

Това е първи случай на измама с карти за метрото. Изяснява се къде е създаден фалшивият профил във "Фейсбук". Предполага се, че той е свързан с Румъния.

"Определено е фалшив профил. Няма такива карти. Профилът е създаден преди няколко дни и няма последователи", коментира Кармен Младенов от отдел "Контрол и реализация на приходите" в "Метрополитен" ЕАД.

Измамници искат пари чрез откраднат профил на великотърновска общинарка

Измамници искат пари чрез откраднат профил на великотърновска общинарка

Полицията във Велико Търново и ГДБОП разследват още няколко подобни случая

При опит за закупуване на карта от фалшифия профил искат да бъдат въведени три имена, ЕГН и телефонен номер, като се настоява предоставянето на данните да стане възможно най-бързо.

"За момента не са ме питали за такива карти, за 4 лева за година ли казахте, няма как да се случи такова нещо", посочва Лидия Благодунова, касиер метрото в София

Кармен Младенов съветва пътниците да се информират преди да предприемат каквито и да е постъпки и да не предоставят своя лична информация, за да не стават злоупотреби.

Освен това е най-сигурно е карти за метрото да се закупуват от лицензиран уебсайт и на място в пунктовете на Центъра за градска мобилност.