Столична община стартира традиционното пролетно почистване.

Кампанията започва от утре, 4 април, в 11:00 часа в парк „Врана“. В инициативата ще се включат учениците от 10 и 11 клас на 133 СОУ „Ал. С. Пушкин", които ще засадят дръвчета и ще почистват парка.

Тази година кампанията по пролетното почистване се организира на три етапа:

От 04.04. до 10.04.2016 г. под мотото „Аз чиста и пазя моя квартал” се предвижда почистване на прилежащите територии към жилищни сгради, еднофамилни къщи, дворове, паркинги, държавни и общински учреждения, паркове, детски и спортни площадки, градинки, междублокови пространства, затревяване на свободни общински площи, както и засаждане на растителност.   

Вторият етап е „Чиста и зелена София” от 11.04. - 17.04.2016 г. Предвижда се почистване и озеленяване на училищни дворове, детски заведения, територии около паметници, затревяване на свободни общински площи, засаждане на дървета, възстановяване на пейки.

От 18.04. - 27.04.2016 г. с мотото „Привлекателни и уютни места за отдих и туризъм” ще се почистват територии около манастири, крайградски места и зони за отдих, озеленяване на свободни площи.

Осигуряват се чували и ръкавици, посадъчен материал. Има начин да могат да се включат и доброволци.              

От Столична община припомнят някои важни неща:

- Да не изхвърляме отпадъците, събрани от почистването на тавани, мазета, общи части на сгради в контейнерите за битови отпадъци и разделно събиране на отпадъци от опаковки.

- Събраните от почистването отпадъци се поставят в чували до контейнери за битов отпадък.

- Да не изхвърляме строителни отпадъци от ремонтни дейности или строителни площадки в контейнери за битови отпадъци и разделно събиране на отпадъци от опаковки.

- Да не изхвърляме опасни отпадъци в контейнери за битови отпадъци и разделно събиране на отпадъци от опаковки.

- Да не изхвърляме излязло от употреба електрическо и електронно оборудване в контейнери за битови отпадъци и разделно събиране на отпадъци от опаковки.

- Да не кастрим, режем, премахваме клони на дървета и храсти без разрешително от Районната администрация. 

Повече информация столичани могат да намерят на интернет страницата на Столичен инспекторат http://spring.inspectorat-so.org, както и на телефон 9870606 и на телефоните на районните инспекторати от 09.00 до 11 .00 ч. и от 15.00 до 16.00ч.