Откриха тялото на детето, което се удави на 12 юли в Слънчев бряг. 11-годишното момиченце е откарано за аутопсия в Университетската болница в Бургас. По случая е образувано досъдебно производство, съобщава БНР.

Припомняме, на 12 юли, сряда,61-годишна гражданка на Чехия се удави в Слънчев бряг. Заедно с нея в морето беше влязло и 11-годишно момиченце, чието тяло не беше намерено.

61-годишна чехкиня се удави в Слънчев бряг

61-годишна чехкиня се удави в Слънчев бряг

Издирват 11-годишно момиченце

Предполага се, че двете деца заедно с 61-годишната чехкиня влезли в морето, но 11-годишното момиченце започнало да се дави. Жената се опитала да помогне и викайки за помощ, привлякла вниманието на случаен човек. Той се отзовал, но успял да извади от водата единствено възрастната жена.

Председателят на БЧК - Варна Илия Радев коментира инцидента. Според него трябва да се удължи работното време на спасителите по плажовете. По думите му концесионерите трябва да преглътнат тази нужда, да плащат малко повече на спасителите, за да има охрана на плажовете и след 17 часа. "Най-доброто би било, ако концесиите отпаднат и ако управлението на плажовете се върне обратно към общините", посочи Радев.

Председателят на БЧК-Варна коментира и че в България се подготвят достатъчно спасители, но повече от тях заминават за чужбина, търсейки по-добро възнаграждение. Само във Варна около 100 души годишно получават правоспособност за спасител.

От днес до следващия понеделник, 21 юли, във Варна ще се проведе Седмица на водното спасяване. Форумът предвижда кръгли маси, демонстрации, турнири и учения по водно спасяване.