Във фейсбук потребителят Радослав Русев публикува снимки от открити отломки, евентуално от дрон, на скалите край Тюленово. Предметът е бил открит в близост до пристана за лодки.

Изображенията са от вчера вечерта, а Русев се възмущава, че реакция на служби и държава ще има една едва днес, а също и че на тел. 112 не са приели отзивчиво сигнала му. Той твърди и че по останките има светещи, т.е. активни части и се притеснява, че може да последва взрив.

"Тюленово не е центъра на света , но когато украино-руските дронове кацнат на нашия бряг ... нещата стават по други. Тази бомба все още е активна с някакви светещи електроники. Няма да ви разказвам на 112 как ми реагираха на обаждането", е постът, който съпровожда няколко изображения.

От снимките ясно се вижда, че бомба, прикрепена към дрон, е мина, която се изстрелва от минохвъргач и летящото тяло. Това обясни пред bTV военният експерт и бивш заместник-министър на отбраната Йордан Божилов.

По думите му е трудно да се определи от коя от двете воюващи страни е дошъл - от Русия или от Украйна. Той напомни, че и двете страни използват масово дронове. "Знаете, че Русия бомбардира основно с дронове гражданската инфраструктура. Украйна също използва дронове - за разузнаване и за нанасяне на удари", коментира още Божилов.

Модулно формирование за обезвреждане на боеприпаси от Военноморска база Варна е задействано рано тази сутрин по сигнала, съобщават от министерство на отбраната.

Специализираният екип в състав от петима военнослужещи е излязъл в 6.10 ч. тази сутрин. На място специализираният екип ще извърши разузнаване на предмета, след което ще бъде взето решение къде да бъде извършено обезвреждането.

Военнослужещите действат след постъпило искане от областния управител на Област Варна и по разпореждане на началника на отбраната.

Дронът е бил следен и това, че военноморските сили не са на място не значи, че не се работи по въпроса. Такава тези изказа бившият военен министър Николай Ненчев пред БиТиВи. Той дори предположи, че вероятно дронът край Тюленово си е стоял от доста дълго време там. Според Ненчев не бива да има и грам съмнение, че са се задвижили всички механизми по обезвреждане на дрона. Вече се работи и то вече изключително активно по въпроса, сигурен е бившият военен министър.

Николай Ненчев посочи, че на по-късен етап ще се установи дали дронът е украински или руски, което обаче нямало значение. Той смята, че трябвало да свикваме с такива неща, защото войната с Украйна е само на 400 км от границата с България.