При температура над 26 градуса в класните стаи да не се провеждат учебните занятия и учениците да напуснат училищата. Това е наредила Районната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве в Пловдив, предаде Радио Пловдив.

Предписанието е изпратено вчера до регионалния инспекторат по образованието в Пловдив, откъдето трябва да информират директорите на учебните заведения.

От инспектората обясниха, че до момента няма учебно заведение в града, в което да са прекратени учебните занятия. В отделни училища са намалени само часовете.

"Не можем да разпуснем учениците без заповед на министъра на образованието Даниел Вълчев за неучебни дни", обясни експертът Антоанета Пакова.

По-късно днес, ще стане ясно дали 28 юни, ще бъде обявен за неучебен ден.

Директорът на Областната инспекция по труда Атанас Чернаев обясни днес, че при високи температури всеки ръководител може да вземе мерки за намаляване на рисковете при работа на открито .

В българското законодателство няма текст, който да регламентира над каква температурна граница да се прекрати работа. 

Със заповед на кмета на община Тетевен Цецка Димитрова до края на седмицата за работещите в общинската администрация и в звената на бюджетна издръжка е въведено намалено работно време, предаде Инфорадио.
В заповедта се посочва, че причините за това са високите температури и невъзможността им пълноценно да изпълняват задълженията си и да обслужват гражданите.

От сряда до петък включително работното време на общинската администрация ще бъде от 7.30 часа до 13.30 часа. В отделите на общината в следобедните часове ще има само дежурни служители. Ако високите температури се задържат и през следващата седмица, общинската администрация вероятно ще продължи да работи при намалено работно време.