Граничен пункт Кулата-Промахон е отворен в 14.55 часа. Пропускат се обаче само леки коли, автобуси и микробуси.
Забраната остава за тежкотоварните автомобили, уточняват от Гранична полиция.

От Гранична полиция съобщиха, че в 16 часа е отворен за преминаване на леки и товарни автомобили и ГКПП-Илинден Ексохи.

ГКПП - Кулата от 12.15 часа беше затворен за товарни автомобили, след като вчера блокадата беше вдигната в резултат на разговора на премиера Борисов с фермерите.

15 минути по-рано стачкуващи гръцки фермери от областта Драма отново блокираха и ГКПП - Ексохи. В резултат на това беше спряно пропускането на автомобили през ГКПП - Илинден.

Предварителната информация беше, че блокадата ще бъде вдигната в 16 часа.

За момента ГКПП - Петко войвода и ГКПП - Златоград работят нормално. ГКПП- Лесово също е отворен.

Припомняме, по-рано днес от Гранична полиция съъбщиха, че макар блокадите по ГКПП да са вдигнати, тежката земеделска техника на гръцките фермери не е изтеглена и стои на място.

Вчера на гръцките фермери премиерът Борисов обяснил, че загубите, които България търпи сега, в последствие ще се плащат от Гърция.
Още...

Вчера, след среща с премиера Бойко Борисов, гръцките фермери се съгласиха да вдигнат блокадата на ГКПП Кулата- Промахон.

Заради проблема по границата ни българското правителство поиска помощ от Европейската комисия. В резултат вчера ЕК настоя гръцките власти да осигурят свободно движение на стоки през българо-гръцката граница.

В становището на комисията се посочва обаче, че в Брюксел следят проблема, но не може да вземат отношение по искове на българското правителство за евентуални компенсации заради затварянето на границата.

България стартира и процедурата в съда в Люксембург заради гръцката блокада.

Заради престоя на границата на товарните камиони се създаде опасност от изтичане на срока на годност на някои хранителни продукти, превозвани от блокирани на Кулата тирове.

Според изчисленията на министерството на транспорта дневните загуби за превозвачите, земеделци и заетите в туризма възлизат на три милиона евро.