Очевидно състезание от типа „който натисне пръв копчето" не е подходящо, натоварва системата и създава обществено напрежение. Така определи тазгодишната кампания за записване в детските градини на столицата Явор Джонев, представител на фирма „Сирма груп", която изготвя и поддържа програмата и сайта за интернет регистрацията.

Припомняме, началото на кампанията бе обявено за 9.00 часа на 4 февруари 2008 година, но заради блокиране на сайта реално много родители не успяха да се включат. Днес се очаква Столична община да обяви окончателно дали електронното записване ще бъде валидно, или то ще трябва да се повтори.

В София свободните места в детските градини са около 7 000, това са с 3 000 по-малко от кандидатите. Тогава от фирмата, осъществила записването, обясниха срива с хакерски атаки и обявиха, че няма 100% гаранция, че ако се наложи ново записване на децата, няма да се стигне до нов срив.


В студиото на БТВ Явор Джонов обясни още, че между фирмата „Сирма груп", нейните специалисти и общината съществува комуникация и непрекъснато се обменя информация по случая. В момента от фирмата продължават анализа на причините за срива на системата, като освен хакерски атаки, блокирането се дължи и на пренатоварване на цялата система.

По думите на Джонов никой не може да гарантира, че ако се обяви нова кампания по регистрация, това отново няма да се случи.
„В момент натрупваме опит, ние от фирмата, общината и цялото общество", коментира Явор Джонов.

 Той беше категоричен, че общината трябва да вземе решение за промяна на регламента на записване, но предложение за нов регламент не посочи.
 

В отговор на въпрос Джонов съобщи, че целият договор, включващ комплексно изграждане на системата и в отделните детски градини, струва 320 000, а договорът за модула за самата регистрация - 35 000. Всички договори са напълно прозрачни и са публикуване на сайта, посочи още Джонов