Достъпът до плажа "Силистар" отново е ограничен. Собственици и наематели на терени в природния парк "Странджа" са заградили имоти. Загражденията обаче обхващат и единствения път до плаж "Силистар".

Според разкази на туристи загражденията налагат плажуващите да ходят половин час пеша през калта, за да стигнат до морето. Затварянето на пътя налагало и автомобилите да бъдат паркирани в гората.

Достъпът до плажа Силистар е ограничен отново

Достъпът до плажа Силистар е ограничен отново

Отново искат да правят платен паркинг

Припомняме, в края на месец юни туристи отново сигнализираха, че достъпът до плажа е бил ограничен. Тогава стана ясно, че наемателите на терените в района са започнали да забиват дървени колчета за преграда. По този начин те затвориха и пътя на колите до паркинга на плажа.

По-късно наемателя на терена обясни, че колчетата били забити с цел построяването на платен паркинг. Наемателят обясни, че с писмо от 20 юни бил задължен да изгради платен паркинг от регионалната екоинспекция.

От Регионалната инспекция за околната среда и водите обаче съобщиха, че теренът е в природен парк и няма устройствен план. Наемателят беше заплашен с глоба до 10 000 лева.

Промени в Закона за туризма определят статута на националните курорти

Промени в Закона за туризма определят статута на националните курорти

Регулират инфраструктурата, архитектурния им облик и всички въпроси, свързани с преместваемите обекти

Един от собствениците на терени е обяснил пред bTV, че е заставен от РИОСВ - Бургас да спре достъпа на автомобили до имота му. В противен случай глобите започвали от 5 000 лв.

От Община Царево обаче обясниха, че за да бъде изграден законен паркинг в района, трябва да има устройствен план. Такъв план липсва, защото терените се намират в природния парк "Странджа".