От снощи 49 екипа на EVN Bulgaria работят по отстраняване на аварии.
Ураганният от вятър вчера, който продължи и през цялата нощ, остави без ток части от 25 селища в Югоизточна България.

Ветровете над страната причиниха аварии и смущения в електроснабдяването в много населени места.

С проблеми при подаването на ток са били части от села в най-силно засегнатите райони на Хасково, Харманли, Велинград, Пазарджик, Сливен, Смолян и Бургас.

Възстановяването на електрозахранването продължава и днес. Очаква се до края на деня всички селища да бъдат с нормално електроснабдяване.
В района на Смолян електрозахранването вече е напълно възстановено.

По време на бурята са отчетени и повишен брой обаждания в телефонния център за обслужване на клиенти на компанията. Общо през деня са се обадили 2 619 абонати, като само във времето между 18.45 и 20.15, когато стихията е била най-силна, са регистрирани 943 сигнала.

Компанията е ангажирала допълнителен брой сътрудници.

Вчерашния вятър причини много щети в цялата страна. Все още се възстановяват авариите по електромрежата в Перущица, където бурята изкорени дървета. Някои от тях са паднали върху електропроводи.

Вятърът е счупил прозорци и повредил покриви на основно училище "Петър Берон" в града, на детска градина, на читалище „Просвета" и на Професионалната гимназия по лозарство и винарство.

Покривът на училище "Свети Свети Кирил и Методий" в Пазарджик също бе отнесен от ураганния вятър.
Все още не е ясен размерът на щетите, както и кой ще поеме разходите по реконструкцията. Преди близо 2 и половина години учебното заведение е било основно ремонтирано по проект на Социално-инвестиционния фонд. За целта са били отпуснати 200 000 евро.
В момента се проверява коя е строителната фирма, изпълнила дейностите по покривната конструкция.

Ламаринените покриви на училище „Кирил и Методий", на една детска градина и на денонощен хранителен магазин в Асеновград са били отнесени от силния вятър тази нощ, съобщават от Гражданска защита.

В Пловдив пораженията са по-малки - няма данни за паднали покриви или сериозно увредени сгради.

В столицата освен паднали мазилки повече от 16 часа част от квартал "Симеоново" остана без електрическо захранване. Аварийните екипи са работили цяла нощ, но ремонтите продължиха и през деня.