Златни монети от ХІІІ век са открили археолозите, които проучват двора на средновековната църква "Св. Петър и Павел" във Велико Търново, предаде БНР. Като изключително ценна определя находката ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров.

Нашата златна находка е най-голямото златно съкровище в Търново до този момент. Става дума за седем перпери от ХІІІ век на император Йоан Трети Ватаци, обяснява той.

По думите му важността на откритието е голяма, защото то е само на 30-40 см дълбочина и по всяка вероятност е закопано в земята между 1246 и 1254 година.

Това е много важно, защото свързваме закопаването на находката с едно събитие в Търново - говорим за преврат от 1246 година, допълва той.

По думите на Овчаров става дума за преврата, при който православните идват на власт. Тогава е имало и много убийства. В случая закопаването на това съкровище и неговото ненамиране очевидно е свързано със смъртта на човека, който го е закопал.

Става дума за повече от 30 грама злато.

По данните, които имаме от Средновековието, с подобно съкровище човек е могъл да си купи страшно много неща. Ще кажа само, че, да речем, една цяла ръкописна илюстрована книга през това време е струвала 2 перпери, разказва още археологът.

Ръководените от проф. Николай Овчаров разкопки ще продължат до края на юни и се финансират от Община Велико Търново.