Овладян е големият пожар в района на Девин, който обхвана близо 2000 декара площ. Все още обаче продължава гасенето на отделни огнища вътре в периметъра на пожара, съобщи БНТ.

Пламъците са обхванали борови гори и селскостопански площи.

Огнената стихия е тръгнала от селскостопанска площ вчера на обяд. Заради вятъра и сухите треви огънят се е пренесъл изключително бързо в гористата местност.

Гората над Девин продължава на гори

Гората над Девин продължава на гори

В 5 области на страната за днес е обявен екстремален индекс на пожароопасност

Все още тлеят малки огнища, които и днес продължават да се гасят. Заради непристъпния терен, движението на пожарните е много затруднено. До мястото се изкачват само 2-3 противопожарни автомобили, които предимно носят вода. Гаси се основно на ръка.

Това е най-големият пожар в Смолянска област до момента, а пожароопасният сезон за региона тепърва предстои.

Старши комисар Симеон Цървуланов, началник на РСПБЗН-Смолян заяви, че ако не успеят да загасят пожара днес, гасенето ще продължи и утре.

Причината за пожара все още не е установена. Тепърва ще се изчисляват и щетите.

1500 дка гора и ливади горят край Девин

1500 дка гора и ливади горят край Девин

Огнеборци и доброволци се опитват да овладеят огъня...

По информация на bTV сред версиите за възникването на пожара са умишлен палеж и човешка небрежност. Има и съмнения, че пламъците са тръгнали от пасища, намиращи се в близост. 

Според вр. и. д. директор на Горското стопанство - Здравко Караджов пожарът в умишлен. Той нямал доказателства, но според характера на запалванията - на различни места през 200-300 метра, фронтовете на огъня не се събирали. Това говорело за различни огнища.