Напълно е овладян пожарът, който бушува от вчера в района на селата Драговищица и Стенско, съобщи БНР, позовавайки се на полицията в Кюстендил. Пламъците са обхванали около хиляда декара площи - треви, храсти, овощни градини.

В потушаването са участвали четири екипа огнеборци, към които са се присъединили и подкрепления от противопожарната служба в Дупница. От общината в Кюстендил са изпратили водоноски. Вода са карали и доброволци - механизатори със собствена техника от двете села.

При пожара няма пострадали хора, изгоряла е необитаема вила, както и около 40 декара черешови градини. Спасени са три къщи от квартал "Ямборово" на село Драговищица.

Причините за пожара се изясняват, като е сигурно, че високите температури, сухото време и вятърът, който често сменял посоката си, са довели до бързото му разрастване. Такова бедствие скоро в района не е имало, коментират местните хора.

Пожар и в Кюстендилско

Пожар и в Кюстендилско

Няма опасност за хората в района

Припомняме, вчера, 1 юли, на няколко места в страната възникнаха сериозни пожари. Имаше и множество по-малки пожари. Само към 12 часа сутринта пожарникарите в страната бяха реагирали на 68 сигнала за произшествия, 44 от които за пожари.

Най-сериозният пожар възникна в Плевен, където след като са се запалили сухи треви в близост до жилищния комплекс "Дружба", пламъците обхванаха жилищен блок и други постройки. Стихията унищожи хиляда декара жито.

Припомняме и че заради горещините вчера Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН предупреди за екстремна опасност за пожари. Опасността важеше за 23 области в страната. Очаква се температурите днес да не достигат толкова високи стойности.

Голям пожар засегна жилищни сгради в Плевен
Обновена

Голям пожар засегна жилищни сгради в Плевен

Няма информация за пострадали. Унищожени са хиляда декара жито