трафикПътищата от републиканската мрежа са проходими при зимни условия, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура". Пътните настилки в страната са преобладаващо сухи. Единствено в планинските участъци на места пътищата са мокри, но почистени и обработени.

Настилката по автомагистрали „Хемус", „Тракия" и „Марица" е суха, като в района на „Витиня" има мъгла и видимостта е ограничена до 20 метра.

Забранено е преминаването на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета през проходите „Троянски" и „Вратник", както и по пътя „Батак - Доспат".

От АПИ предупредиха пътуващите по пътя „София - Самоков" да се движат с повишено внимание в района на паметника на „Трудовака" поради опасност от падащи камъни.

Очаква се в днешния последен почивен ден да има значително повишаване на трафика по пътищата в страната и особено в посока София. Очаква се и струпване на хора около автобусните и железопътните гари.

От МВР съобщиха, че ще има засилено полицейско присъствие по пътищата на 30 и 31 декември 2010 г. (за излизане от столицата и областните центрове) и на 26 декември 2010 г и 2 януари 2011 г. (за влизане) с цел по-добра регулация на движението и предотвратяване на задръствания.

В дните с най-висока интензивност на движението е предвидено СДВР и ОДМВР - Перник да осигурят с временна сигнализация ползването на две ленти в по-натоварената посока на международния път Е-79 (София-Кулата) в участъка София - с. Владая - с. Драгичево, както следва: на 30 декември 2010 г. - от 11 до 22.30 часа; на 30 декември 2010 г - от 07.30 до 14 часа (в посока София- Перник); на 26 декември 2010 г. и на 2 януари 2011 г от 10 до 22.30 часа (посока Перник-София).

Времето над страната е от ясно до разкъсана облачност. Температурите са в интервал от -3°C до +12°С. Слаб вятър духа в областите Видин, Шумен, Враца, Монтана и на прохода Петрохан.