Поставиха тестови камери за видеонаблюдение на благородни и елените лопатари места в Източните Родопи.

Целта е да се намалят бракониерските набези. Ако тестове се окажат успешни, се очаква през следващите месеци да се поставят още камери.

Успоредно с монтирането на камерите през последните седмици на няколко места в Източните Родопи са освободени 37 елени лопатари. Животните ще се присъединят към вече освободените през последните няколко години стада.

Камерите са поставени от експерти на фондация "По-диви Родопи" и СЛР - Кърджали на главни горски пътеки и вече засичат всяко движение в района около пътеките.

Ловните сдружения, на чиито територия има съмнение за бракониерство, ще подават сигнал до полицията и регионалните служби, за да се направи проверка на място.

До този момент са освободени над 120 елена лопатара. Плановете включват разселване на над 50 благородни елена и над 200 елени лопатари на няколко места в Източните Родопи.

Разселените животни няма да бъдат ловувани минимум 5 години. Животните се проследяват с GPS предаватели, които дават информация за вида, предпочитаните места за почивка, нощувка и потенциални заплахи.

Първите места за разселване са избрани след сериозно проучване, което включва оценка на качеството на местообитанията за елени лопатари и на готовността на местните ловни дружинки да работят за възстановяването на вида и срещу бракониерството.