Пчеларите от Гоце Делчев и Банско заплашват с ефективни протести от днес. Недоволството ескалира заради неспазени уговорки с Агенцията по безопасност на храните за пръскането срещу комари, предава кореспондентката на БНР в района.

Летателните екипи подновиха пръскането, което е в рамките на кампанията за справяне със заразния модуларен дерматит.

Преди седмица обработката на площите от въздуха бе спряно. Причината бяха сигнали, че десетки пчелни семейства са измрели заради високите температури, тъй като докато продължава пръскането кошерите трябва да са затворени.

Кметът на Гоце Делчев инициира среща с експерти от областната дирекция по храните. По време на нея бе поет ангажимент, че на схемите в летателните планове на фирмата по пръскането ще бъдат отбелязани пчелните семейства. Друго обещание бе да се спазват изискванията за информиране 5 дни преди пръскането и защитната дистанция 800 метра от населените места.

Обещанията обаче отново не се спазвали, твърдят хората от района. Подновеното пръскане е довело до сериозно напрежение с пчеларите от Гоце Делчев и Банско. Те настояват за спешни мерки.

Кметът на Гоце Делчев настоява пръскането срещу комари да бъде отложено за септември, когато летните горещини ще са отминали и атмосферните условия ще са по-благоприятни.

В стопанство в Гоце Делчев бе открито първото огнище на заразен нодуларен дерматит в Благоевградско. Над 1000 едри преживни животни са унищожени до момента там.