Около 50 пенсионери от военно-патриотични и пенсионерски организации излязоха на протест пред Народното събрание. 

Протестиращите носеха плакати с послания: "Чрез геноцид към прогрес" и "Ние българските пенсионери търсим изгубеното от държавата". 

На въпрос на news.bg един от протестиращите отговори, че искат преизчисляване на пенсиите и повишаване на жизнения стандарт. На въпрос дали искат оставката на правителството, той повдигна рамене, но малко по-късно се съгласи, че може и да я искат

Те настояват и за отпадане тавана на най-високите пенсии.  

За кратко лидерът на БСП Корнелия Нинова излезе при протестиращите пенсионери и заяви, че от левица продължават битката с тях. 

Тя е категорична, че трябва да се осигурят средства от бюджета, така че да се вдигне минималната пенсия, за да се постигне увеличение на пенсиите, което да гарантира достоен живот на възрастните хора. 

Снимка 391977

Източник: БСП

Нинова посочи, че заплатите на депутатите са част от големия въпрос за неравенствата и отворената ножица между политици и народ. 

По думите ѝ не може депутатските заплати да се увеличават автоматично с ръста на средната заплата. Лидерът на БСП поясни още, че когато имат мнозинство в парламента първата им работа ще бъде да намалят заплатите на народните представители. 

Снимка 391976

Източник: БСП

Нинова призова протестиращите пенсионери да не се предават и да влязат в парламента, за да чуят как БСП ще отстоява преизчисление на пенсиите. 

На брифинг в НС Корнелия Нинова поиска преизчисляване на всички пенсии.

"Смятаме, че това е наложително", увери соцводачът. Доходите на пенсионерите изоставали спрямо ръстът на разходите. 800 милиона лева ще струва преизчисляване на пенсиите.

"Като ни разделят няма да ни владеят", увериха и пенсионерите. Само червените откликнали на техните искания.

При по-тежка зима те нямало да оцелеят. Българските пенсионери се чувствали забравени. Те призовават за съвест законотворците.