Допълнителна субсидия от републиканския бюджет за погасяване на отпуснатите в оздравителния период временни безлихвени заеми ще иска община Перник.

Днес се проведе публично обсъждане на проекта за оздравителен план, а за нужната сума съобщи зам.-кметът Владислав Караилиев, цитиран от БТА.

Заради натрупан огромен дълг и недостатъчните собствени приходи, Перник е сред общините, които трябва да стартират задължителни финансово оздравителни процедури. 

Допълнителната субсидия ще бъде на стойност 15.2 млн. лв. и може да бъде поискана през четвъртото тримесечие на 2018 година, ако са налице трайна тенденция за намаление на просрочените задължения, положително бюджетно салдо за отчетния период, устойчиво нарастване и повишена събираемост на собствените приходи и намаление на административните разходи.

Допълнителната субсидия е добавена към проекта за оздравителен план в хода на съгласуването му с Министерството на финансите.

Предложените в проекта за оздравителен план мерки няма да бъдат за сметка на занижено качество или количество на предлаганите публични услуги, увериха от общината.