Каква боя се използва при полагане на пътната маркировка в София и защо тя изчезва толкова бързо? Този въпрос отправиха от "Спаси София" към Столична община.

Повод за запитването е повторно маркирана пешеходна пътека на бул. Гоце Делчев - изтрита за по-малко от месец след предишното нанасяне.

Пешеходната пътека при пазара Красно село е била обновена на 7 юни, а само месец по-късно, пътеката е изцяло невидима, изтъкват от "Спаси София". Допълват, че на 14 юли за пореден път е положена нова пътна маркировка, но с неподходяща за маркировки боя. Според организацията този модел боя е подходящ за нанасяне на стена, бетон.

"Бързото изтриване и снимковия материал пораждат сериозни съмнения за качеството на извършената работа. Опасяваме се, че използваната боя се разрежда, или е заменена с по-евтин, но неподходящ за пътна маркировка модел. Това е добре позната схема на сегашното управление - милиони се усвояват за сметка на качеството, а Общината не контролира. Тук обаче говорим за нещо много по-сериозно - компромис с безопасността на гражданите, което е недопустимо", заявява общинският съветник Борис Бонев.

Оказва се, че същият производител има боя, подходяща за нанасяне на пътна маркировка, чиято характеристика се "отличава с висока износоустойчивост и не потъмнява от автомобилните гуми, дори през летните месеци, когато температурите са доста високи".

Ако фирмата използваше специалния за пътни маркировки модел, то не би трябвало лентите и пешеходните пътеки да са невидими след по-малко от месец, изтъква Бонев.

Той припомня, че некачествената или изцяло липсваща маркировка е дългогодишен проблем в столицата. Мерки за решаването му обаче не са взети, въпреки че създава опасности и предпоставки за инциденти.

"Недопустимо е маркировките да са невидими в целия град, включително и по основни булеварди. На огромна част от улиците, особено в кварталите, маркировка даже не се полага, въпреки че е задължителен елемент от пътната безопасност", посочва още Бонев.

По думите му на фона на трагичните пътни инциденти с жертви, липсата на качествена работа от страна на Общината е безотговорна.

Кола блъсна мъж на пешеходна пътека на столичния бул. "Цар Борис III"

Кола блъсна мъж на пешеходна пътека на столичния бул. "Цар Борис III"

Пострадалият е откаран в лечебно заведение