Гори 1/5 от Драгоманското блато, което е на около 5 км от града. Резерватът е дом на ценни видове и това не е първият пожар там. Драгоманското блато е защитена зона. Освен растителността пламъците са унищожили и туристическите съоръжения, включително кулата, от която се наблюдават птиците.

Предполага се, че пожарът е умишлен, съобщи бТВ. Кметът на Драгоман Андрей Иванов подозира бракониери, тъй като в момента в блатото има много диви прасета и такъв пожар би ги изкарал извън блатото.

"Задачата пред нас е по никакъв начин да не допуснем пожарът да прескочи пътя. Хората трябва да бъдат спокойни, на този етап няма опасност", успокои пред бТВ Андрей Иванов.

Пожарът е възникнал около 19 часа. На място са дошли множество пожарникари и доброволци. Пожарникарите са локализирали пламъците, за да не могат да прескочат шосето и да пламне гората. Сутринта пожарът е локализиран и няма опасност за хората и къщите им.

Екипите на пожарната останаха на място цялата нощ.

Драгоманско блато попада в две от защитените зони към "Натура 2000". То е дом на стотици видове птици и бозайници. Разпростира се на площ около 350 хектара. То се намира на няколко километра от град Драгоман и на 38 км от София.