Фишовете, наложени за неправилно паркиране по Закона за движение по пътищата, които издава Службата за контрол на столичния Център за градска мобилност (ЦГМ), вече могат да се плащат в касите на EasyPay.

Става дума за т.нар. неприсъствени фишове, при които не е необходимо водачът да е в автомобила, за да се счита, че са връчени. Самият процес на издаването им е дигитален и веднага се отразяват като задължение на нарушителя без срокове за изчакване, съобщиха от ЦГМ.

Всеки издаден фиш вече има уникален десет-цифрен код, който е достатъчен за плащане на каса от мрежата на EasyPay, която включва близо 3000 локации в цялата страна. 

Срокът за плащане е 7-дневен, през данъчните служби на общината (без допълнителна такса), както и по банков път или на каса на EasyPay. Санкциите в размер от 20 до 200 лева, като за масовите нарушения те са между 20 и 50 лева.

На интернет страницата на ЦГМ има и специална секция, в която всеки шофьор може да провери дали има наложена санкция чрез фиш. През сайта на дружеството проверката на задълженията става по номера на автомобила, по ЕГН или ЕИК.

Паякът в София вече ще е двойно по-скъп

Паякът в София вече ще е двойно по-скъп

Таксата скача от сегашните 60 на 120 лева