През този туристически сезон се очаква липса на водни спасители по варненското Черноморие. Това обяви Илия Раев, председател на областната структура на Българския червен кръст, цитиран от news.varna24.bg.

Като причина за отлива на кадри той посочи ниското заплащане у нас в сравнение с чужбина.

Раев коментира, че родните спасители получават за труда си средно 450 лв. месечно, докато техни колеги, в Маями например, вземат по 2500 долара плюс различни бонуси като храна, квартира и облекло.

Тази неравнопоставеност кара нашенците да предпочетат чуждите курорти, допълни той.

Според него водните спасители по родното Черноморие са функция на печалбата на концесионерите, тъй като в желанието си за бърза печалба, те често пренебрегват изискванията за охрана на плажуващите. Тя не е на ниво и поради многото ангажименти, които се вменяват на спасителите, допълни още Илия Раев. По думите му, в някои случаи плувците се ползват за помощен персонал към хотелите, дори продават сладолед.

Проблемите на водното спасяване трябва да бъдат разрешени, но не от Българския червен кръст, а от държавата, заяви варненският председател на организацията.

По негово мнение тя би могла да даде повече правомощияна БЧК по отношение на кадрите по водно спасяване.

Пречка за тяхната добра подготовка представлява и липсата на база за обучение. В момента плажните охранители тренират на басейн "Приморски", но без да имат официално разрешение за това.