Община Пловдив ще кандидатства по програма „Интелигентна енергия - Европа", която бе отворена през миналата седмица и предвижда финансиране на 6 пилотни проекта на стойност между 1 и 2 милиона евро.

Работи се по концепция за разработване на проект с директно финансиране в Брюксел за осветление на училища и социални заведения с алтернативни източници на енергия.

Това съобщи зам.-кметът по европейска интеграция Ганчо Колаксъзов, цитиран от Радио Пловдив.

Приоритетите на новата за Европа програма за 2009 година са обществените сгради и социалните жилища, отоплението и охлаждането на квартали и райони със системи за отопление и енергия, публичният транспорт и интегрираната мобилност.

Бенефициенти и ползватели по различните проектни линии могат да бъдат общините и в този смисъл предстоящият утре в Пловдив регионален енергиен форум е навременното и подходящо място, на което представителите им могат да обменят позициите и идеите си., заяви още Ганчо Колаксъзов.

Очаква се на форума под патронажа на евродепутата Атанас Папаризов и областния управител Тодор Петков участие да вземат над 100 фирми, специалисти от различни браншове, учебни заведения, научни институти.