Днес е кулминацията на националните чествания, посветени на 141-та годишнина от Шипченската епопея. Тържествата се провеждат под патронажа на президента Румен Радев. Денят, в който почитаме подвига на героите, ще започне с панихида за загиналите в Соколския манастир над Габрово, съобщи БНР.

Официалната част пред Паметника на свободата на Шипка ще започне в 12 часа. Към множеството участници в тържествата ще се присъединят и походниците, които потеглят пеша от двете страни на Балкана, за да се съберат горе - на историческия връх.

Родолюбци от Националното дружество "Традиция" ще пресъздадат августовските боеве за отбраната на прохода, предшествали Освобождението. За разлика от предишни години възстановката ще се проведе на централната височина в парка - музей, където са се водили сраженията от решаващия трети ден на Епопеята. По случай годишнината, вечерта в Габрово ще се състои тържествена проверка - заря, която БНР ще излъчи пряко. Тържествата ще завършат със спектакъла "О, Шипка!" на националния фолклорен ансамбъл "Българе".