Повечето стопани в Кресна са умъртвили доброволно домашните си прасета, съобщава БНР.

По думи на кмета на града Николай Георгиев само десет семейства не са се съобразили с разпореждането, след като в края на миналата седмица областната епизоотична комисия обяви, че и в Кресна има огнище на африканска чума.

От днес започват принудителните мерки за ограничаване на разпространението на заболяването.

По данни на общината в град Кресна се отглеждат 135 свине тип "заден двор". След като стана ясно, че пробите от мъртво прасе, намерено в река Струма, са положителни, местните получиха 3-дневен срок да умъртвят доброволно животните си - в този случай те имаха възможност да оползотворят месото и да получат 300 лева държавна помощ на стопанство. Повечето от тях са го сторили.

Първи случай на чума по свинете в Благоевградско

Първи случай на чума по свинете в Благоевградско

Трупът на заразеното прасе е бил изхвърлен в река Струма

Според градоначалникът няма да се стигне до протести.

Агенцията по безопасност на храните и полицията вече са направили организация за днешната акция - определени са няколко КПП-та със зони за дезинфектиране, както и маршрути до ямата за загробване на животните.

От полицията уверяват, че движението по международния път за Гърция, който минава през града, няма да бъде затруднено заради акцията.

Властите призовават и хората от съседните общини Струмяни и Сандански да умъртвят животните си, за да се спре разпространението на чумата и да се минимизират икономическите загуби.

БАБХ констатира нови случаи на Африканска чума в четири населени места

БАБХ констатира нови случаи на Африканска чума в четири населени места

В областите Русе, Смолян, София и Силистра