Безопасността на товарните жп превози обсъдиха ИА "Железопътна администрация", НК "Железопътна инфраструктура" и жп превозвачите.

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев откри работна среща на тема "Безопасност при извършването на товарни превози по железопътната мрежа в България". Във встъпителните си думи той заяви, че безопасността е основен приоритет в работата на екипа на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Срещата бе организирана от Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" (ИАЖА) и в нея участваха представители на службите по безопасност на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) и лицензираните товарни жп превозвачи.

По време на събитието беше предоставена информация от извършените планови и извънредни проверки от ИАЖА на всички жп превозвачи, извършващи превози на опасни товари на територията на страната.

В периода от началото на тази година, инспекторите на ИАЖА, в рамките на проверките, са извършили контрол на процедурите и документите при превоза на опасни товари на всички жп превозвачи, извършващи дейност.

Проведени са разговори с персонала, включително с локомотивните машинисти, за проверка на компетентността и спазването на процедурите. Също така са инспектирани всички гранични жп преходи, всички гари, от които тръгват композиции с опасни товари, както и доставчиците и получателите на този тип вещества или продукти.

В рамките на следващия месец предстои да бъдат направени индивидуални срещи с жп превозвачите, като целта е всеки да бъде запознат с конкретните предписания след извършените проверки, както и да бъде обърнато внимание на отстраняването на констатациите.

По време на работната среща, изпълнителният директор на ИАЖА Веселин Василев заяви, че ще бъде направен пълен анализ на нормативната уредба за превоз на опасни жп товари.