ПОСЛЕДНО: В следобедните часове пожарът на сметището в Цалапица беше локализиран. Очаква се до вечерта да бъде овладян, заяви гл.инспектор Димитър Стоенчев, началник -сектор в Областна дирекция "Пожарна и аварийна безопасност", цитиран от радио Пловдив.

Според него, ако е необходимо, ще остане дежурен екип и през нощта, за да не избухне отново пожар.

От областната служба "Гражданска защита" уточниха, че досега не са замерени опасни концентрации за живота и здравето на хората в намиращите се в близост населени места - Прослав, Кадиево, Яким Греуво и Цалапица, като се следи нивото на въглеродин окис, амоняк, серни и азотни окиси и цианиди.

Техническият ръководител на сметището Петър Тодоров междувременно коментира, че вече е започнало приемането на балите със софийски отпадъци.

По-рано днес горяха трите котлована на сметището на Пловдив край село Цалапица. Пожарът е предизвикан умишлено, категоричен е техническият ръководител на сметището Петър Тодоров.

Пламъците са лумнали около 23.30 часа през нощта от три места едновременно на фронт от 180 метра в дълбочина 13 метра от източната страна.

Два противопожарни автомобила гасиха пожара, а четири багера разриваха и засипваха с пясък отпадъците, предаде Дарик радио. Облак гъст пушек се издигна над сметището, но  не се разнесе към Пловдив или към селото.

Пожар е избухнал на сметището и вчера, в 14 часа в южния склон, но до 22 часа вечерта е бил угасен.

Опасност за хората няма, въпреки че замервания на изгорелите газове не са направени, каза Петър Тодоров, цитиран от Радио Пловдив.
На място работи и екип от Регионалната лаборатория на пловдивската екоинспекция, който ще установи дали има замърсяване на околната среда. Според експерти подобен пожар на сметището не е имало от изграждането му.

Временно беше спряно разтоварването на софийските бали със смет.

До днес сметището е поело 30 хиляди тона от договорените 200 хиляди тона столичен боклук.